Het aantal meldingen over mogelijke leveringsproblemen van medicijnen is vorig jaar fors gestegen. In 2017 waren er 536 meldingen, afgelopen jaar 1.390. Die problemen gaan over ongeveer duizend verschillende soorten medicijnen.
Dat blijkt uit de jaarrapportage 2018 van het Meldpunt geneesmiddelentekorten en -defecten, een samenwerkingsverband van medicijnautoriteit CBG en de Inspectie Gezondheidszorg en Jeugd (IGJ).
Ruim de helft van de gemelde leveringsproblemen kwam door een vertraging in de productie van een medicijn. Toegenomen vraag naar medicijnen wordt in 16 procent van de gevallen genoemd.
Dit probleem ontstaat vaak door een tekort aan een vergelijkbaar middel van een andere fabrikant. 14 procent van de leveringsproblemen wordt veroorzaakt doordat er iets misgaat met planning en distributie.
De stijging wordt mede veroorzaakt doordat bedrijven beter bekend zijn met het meldpunt. Een melding betekent niet dat er echt een tekort is of komt. In 2018 is voor bijna alle tekorten een oplossing voor de patiënt gevonden.
Bron: Nu.nl
Maandelijks de gratis nieuwsbrief in je email ontvangen! Een nieuwsbrief vol wetenswaardigheden voor mensen met (ernstig) astma. Meld je dan nu aan