Nieuws

Algemeen | 6 Nov 2019

Bruins wil dat groothandels medicijnvoorraad voor vijf maanden aanhouden

Groothandels en firma’s moeten volgens minister Bruno Bruins (Medische Zorg) voortaan zoveel medicijnen op voorraad hebben dat ze vijf maanden aan de vraag kunnen voldoen. Bruins gaat de komende tijd afspraken maken om de medicijntekorten snel weg te werken.

Op deze manier moet binnen korte tijd 85 procent van de problemen met medicijntekorten zijn weggewerkt. Het aanleggen van de voorraden moet volgend jaar al van start gaan. Het plan van Bruins kost 25 miljoen euro extra.

Na twee jaar moeten alle groothandels zijn voorzien van voldoende “ijzeren voorraden”, zoals Bruins ze noemt. De bewindsman trekt hier zo veel tijd voor uit, omdat sommige medicijnen maar een aantal keren per jaar worden geproduceerd.

Als zich nu tekorten voordoen, hoeven apothekers en groothandels minder acuut te zoeken naar alternatieven. Ook worden zij niet gedwongen om duurdere medicijnen aan te bieden.

In de wet staat wel dat groothandels buffers moeten hebben, maar er staat niet hoe groot die voorraden moeten zijn. Verder wil Bruins in Europees verband ervoor pleiten dat Europa minder afhankelijk wordt van andere landen voor de productie en aankoop van geneesmiddelen.

Bron: www.nu.nl

Ontvang de nieuwsbrief

Maandelijks de gratis nieuwsbrief in je email ontvangen! Een nieuwsbrief vol wetenswaardigheden voor mensen met (ernstig) astma. Meld je dan nu aan