Nieuws

Algemeen | 21 Sep 2019

Driemaal meer astma-aanvallen bij begin schooljaar

Het aantal astma-aanvallen bij kinderen ligt tot drie keer hoger bij het begin van het schooljaar. Dat schrijven Britse wetenschappers in het Journal of Epidemiology and Community Health.
De studie analyseerde gegevens van kinderen die tussen april 2012 en december 2016 een huisarts of een dienst spoedgevallen raadpleegden omwille van een astma-aanval. Ze vonden een piek in astma-klachten in de eerste twee tot drie weken na de zomervakantie bij kinderen tot 15 jaar. In de groep van 0 tot 4 jaar en van 4 tot 14 jaar kwamen lag het aantal raadplegingen in die periode twee tot drie keer hoger dan in andere periodes. In de groep boven vijftien jaar werd geen verhoging gevonden. Het aantal klachten bij jongens lag tot twee keer hoger dan bij meisjes.
Mogelijke verklaringen zijn de verhoogde kans op een verkoudheid of een andere luchtweginfectie bij het begin van het schooljaar, de stress die gepaard gaat met terug naar school en/of het slechtere gebruik van een inhalator tijdens de eerste weken van het schooljaar.
Bron: www.gezondheid.be

Ontvang de nieuwsbrief

Maandelijks de gratis nieuwsbrief in je email ontvangen! Een nieuwsbrief vol wetenswaardigheden voor mensen met (ernstig) astma. Meld je dan nu aan