Nieuws

Algemeen | 27 Jan 2019

Helft allergieën fout gediagnosticeerd

Als je allergisch bent voor appelen, is er ongeveer 50% kans dat dat eigenlijk níét het geval is. Dat blijkt uit een nieuwe Amerikaanse studie.

Allergoloog Didier Ebo van het UZ Antwerpen is allesbehalve verbaasd over de resultaten van een nieuwe Amerikaanse studie. Die werd uitgevoerd bij 40.000 volwassenen en concludeerde dat de helft geen echte aller­gieën zijn. In totaal bleek bijna 11% van de deelnemers een heuse voedselallergie te hebben, terwijl vooraf bijna dubbel zo veel mensen – 19% – hadden aangegeven daarmee te kampen.

Van alle opgegeven allergieën bleek die voor schaal- en schelpdieren het vaakst ook écht voor te komen. Die trof bijna 3%. Op de tweede en derde plaats kwamen een allergie voor melk (1,9%) en pinda­noten (1,8%).

Banaan of latex?
“Elke arts kan een allergietest door een lab laten uitvoeren”, zegt Ebo. “Maar daarom is de interpretatie ervan nog niet juist. Een voorbeeld: een patiënt gaat naar de dokter met buikklachten. Ik heb élke dag last van mijn maag. De dokter gaat dan op zoek naar iets wat je elke dag eet. Tarwe. Wat blijkt: de test voor tarwe is positief, dus de ­patiënt heeft een graanallergie. Alleen: die man heeft géén graanallergie, wel een gras­pollenallergie, die ook doorwerkt in de voeding.”

Zo gaat het met veel zaken, zegt Ebo. “Iemand die allergisch is voor banaan en kastanje, is dat vaak ook voor latex. In die stoffen zitten gelijkaardige eiwitten. Het is wel belangrijk dat zulke zaken juist gediagnosticeerd worden, want als zo’n patiënt geopereerd wordt met latex handschoenen kan er een gevaarlijke reactie optreden.”

Allergologie in Nederland
Volgens Ebo zijn er ook te weinig allergologen – Nederland bijvoorbeeld telt er slechts 40 – terwijl er jaarlijks zo’n 40.000 nieuwe patiënten erbij komen. “Het is niet omdat er veel foute diagnoses zijn, dat weinig mensen het hebben. In Nederland heeft van de nieuwe patiënten de helft een pollenallergie. Maar Ebo zegt dat ongeveer de helft van de tijd geprobeerd wordt mensen van een foute diagnose af te helpen.

Ook buiten de voeding is dat trouwens een probleem: heel veel mensen denken dat ze allergisch zijn voor penicilline. Dat staat in hun medisch dossier en het zorgt ervoor dat zij veel minder efficiënt behandeld kunnen worden omdat ze daardoor minder goede pillen voor­geschreven krijgen.”

Bron: MijnGezondheidsgids

Ontvang de nieuwsbrief

Maandelijks de gratis nieuwsbrief in je email ontvangen! Een nieuwsbrief vol wetenswaardigheden voor mensen met (ernstig) astma. Meld je dan nu aan