Behandeling bij allergie

Het is belangrijk om allergenen zo veel mogelijk te vermijden bij een allergie.

Afhankelijk van welk type allergische reactie er optreed, zijn er verschillende medicijnen beschikbaar om de klachten te verminderen.

Een stijging van de histamine in het lichaam geeft allergische reacties. Dit komt voor bij de type I allergische reactie.

 

De antihistaminica remmen de klachten die het gevolg zijn van de vrijkomen van histamine en kan gebruikt worden bij acute klachten of preventief.

  • Adrenaline pen.

Deze worden gebruikt bij een anafylactische shock veroorzaakt door histamine. De Adrenaline vernauwt de bloedvaten waardoor de bloeddruk weer stijgt.

  • Corticosteroïden.

Voor klachten die veroorzaakt worden door ontstekingen.

  • Allergie immunotherapie.

Door het lichaam voor langere tijd en onder controle bloot te stellen aan kleine hoeveelheden van het allergeen, kan het immuunsysteem gewend raken aan deze stof. Het immuunsysteem kan op den duur minder of niet meer reageren op het allergeen met minder tot geen klachten als gevolg.

  • Medicijnen om specifieke klachten te verminderen.

Bijvoorbeeld astmapufjes als er benauwdheidsklachten optreden na aanraking met een allergeen.

Bij inhalatieallergenen kan het helpen om de omgeving te saneren.

Hierbij worden  voorwerpen of materialen verwijderd waar een allergeen in kan zitten.

Bij een huisstofmijtallergie is dit bijvoorbeeld het verwijderen van gordijnen, stoffen banken en kleedjes omdat hier veel huisstofmijt in kan zitten.

Bij een pollenallergie is het verstandiger om de was niet buiten te laten drogen, zodat er geen pollen op de schone was kunnen komen.

Bij een voedsel-, contact-, insecten gif-, en geneesmiddelenallergie is het van belang om de allergenen zo goed als mogelijk te vermijden.

Ook is het belangrijk om de familie, vrienden en collega’s op het werk op de hoogte te stellen van de aanwezige allergieën zodat zij hier rekening mee kunnen houden. Daarnaast dient (nood)medicatie altijd aanwezig te zijn.

Ontvang de nieuwsbrief

Maandelijks de gratis nieuwsbrief in je email ontvangen! Een nieuwsbrief vol wetenswaardigheden voor mensen met (ernstig) astma. Meld je dan nu aan