Allergie

  Huisstofmijt

  Huisstofmijt

De huisstofmijt (Dermatophagoides pteronyssinus) is een haast onzichtbaar kleine mijt (ca. 0,3 mm) die in huisstof leeft. Deze leeft met name in matrassen, kussens, gestoffeerd meubilair, tapijt en op beschimmelde muren.

De huisstofmijt komt overal ter wereld voor, in alle klimaten, behalve op grote hoogte waar hij zich moeilijk kan voortplanten. Hij gedijt het beste bij ongeveer 25º Celsius en een luchtvochtigheid van 50-75%. Hij leeft onder andere van menselijke huidschilfers in beddengoed.

De uitwerpselen en vervellingshuidjes van de huisstofmijt kunnen allergische reacties veroorzaken (waaronder astma en eczeem). Naar schatting heeft 10% van de Westerse bevolking een huisstofmijtallergie.

De belangrijkste praktische maatregelen ter bestrijding van de huisstofmijt zijn het verwijderen van huidschilfers (schoonmaken/saneren) en het beperken van de luchtvochtigheid (ventileren). Beddengoed kan het best gewassen worden met een temperatuur van minstens 60 graden, omdat de huisstofmijt die temperatuur niet kan overleven.

Link naar een voorlichtingsfolder van Longfonds: ‘Saneren, weg met huisstofmijt.’

https://bestellen.longfonds.nl/product/saneren-weg-met-huisstofmijt/

Ontvang de nieuwsbrief

Maandelijks de gratis nieuwsbrief in je email ontvangen! Een nieuwsbrief vol wetenswaardigheden voor mensen met (ernstig) astma. Meld je dan nu aan