Onderzoek

Allergie onderzoek

Om er achter te komen of u een allergie heeft kan de arts, aanvullend op uw verhaal, verschillende testen doen.
Er zijn verschillende soorten allergietesten. Welke test geschikt is, is afhankelijk van het type allergische reactie.

Wanneer een contactallergie wordt vermoed kunnen de zogenaamde plakproeven worden gedaan. De verdachte allergenen worden met behulp van pleisters aangebracht op de rug van de persoon. Na 48 uur worden de pleisters verwijderd en 24 uur daarna wordt de huid gecontroleerd. Op de plek waar de huid in aanraking is geweest met de allergenen waar men allergisch voor is ontstaat roodheid en zwelling, soms zelfs een blaar. Alle stoffen kunnen in principe worden getest die er van verdacht worden een contactallergie te veroorzaken. Plakproeven worden niet toegepast voor de diagnose van voedselallergie.

Priktesten zijn toepasbaar bij het vermoeden van een voedselallergie of inhalatieallergie.

Een druppeltje allergenenextract wordt op de huid gedruppeld en vervolgens wordt met een naald door het druppeltje heen in de huid geprikt. Zo kan een kleine hoeveelheid van de allergene stof in de huid terechtkomen. Binnen 15-45 minuten na behandeling ontstaat bij een allergische reactie roodheid en zwelling van de huid op de plaats van de prikplek.

Voedsel- en inhalatieallergieën kunnen ook worden vastgesteld door middel van een bloedtest. Men onderzoekt dan of een bepaald soort eiwitten (het IgE) in het bloed aanwezig is. Deze test noemt men ook wel RAST-test.

Bij deze test wordt contact met het verdachte allergeen geheel gestopt (eliminatie).

Wanneer de klachten verminderen of verdwijnen, wordt men weer blootgesteld aan het verdachte allergeen (provocatie). Als de klachten hierdoor weer terugkomen of verergeren is het bewijs voor de allergie geleverd. Bij heftige allergische reacties is de aanwezigheid van een gespecialiseerde arts en middelen ter bestrijding van de reactie noodzakelijk.

Testresultaten

De uitslagen van bovenstaande testen geven alleen aan of iemand gevoelig is voor het allergeen waarop getest wordt. Een positieve uitslag wil niet zeggen of iemand allergisch is. Alleen door een diagnose in combinatie met het verhaal/allergeen gerelateerde klachten kan gezegd worden of iemand allergisch is.

 

 

Ontvang de nieuwsbrief

Maandelijks de gratis nieuwsbrief in je email ontvangen! Een nieuwsbrief vol wetenswaardigheden voor mensen met (ernstig) astma. Meld je dan nu aan