Allergie

Voedselallergenen

Voedselallergenen:

Bij een voedselallergie reageert het afweersysteem van het lichaam abnormaal sterk op bepaalde eiwitten in ons voedsel. Voedselallergieën zijn veelal een type I (direct optredende) allergische reactie of een Type III (vertraagde) allergische reactie, ook wel voedselintolerantie genoemd.

Patiënten met astma kunnen extra last krijgen van astma-aanvallen door klachten die optreden in de bovenste en onderste luchtwegen tijdens een allergische reactie. De volgende klachten kunnen voorkomen bij een allergische reactie:

 • Bovenste luchtwegen (verstopte neus, niezen, droge hoest en vochtophoping rond strottenhoofd, droge hoest)
 • Astmatische klachten (hoesten, benauwdheid, kortademigheid, piepende ademhaling, samengetrokken tussenribspiertjes)
 • Huidklachten (jeuk, galbulten, eczeem)
 • Jeuk en zwellingen in de mond
 • Buikklachten (buikpijn, overgeven, diarree)
 • Misselijkheid

Bij een type III allergische reactie op voedsel kunnen er veel meer klachten ontstaan, vaak ook niet-specifieke klachten waardoor het moeilijk is te herkennen wat de oorzaak was van de allergische reactie. Naast de bovenstaande klachten kunnen er onder andere ook klachten als stemmingswisselingen, slapeloosheid, opgeblazen buik, chronische vermoeidheid en chronische verkoudheid optreden.

Bij een ernstige allergische reactie kan er een anafylaxische shock optreden. Dit is een acute reactie op een allergeen waarbij er in een keer (te) veel histamine wordt geproduceerd (type I allergische reactie). Door de grote hoeveelheid histamine verwijden de bloedvaten, waardoor vocht uit de bloedbaan naar de weefsels gaat. Dit kan de volgende (levensbedreigende) klachten geven:

 • Duizeligheid
 • Jeuk
 • Opgezwollen gezicht, hals en tong
 • Ademhalings moeilijkheden
 • Daling van hartslag
 • Lage bloeddruk
 • Bewusteloosheid

De meeste voedselallergenen zijn eiwitten uit: koemelk, kippenei, noten, pinda, soja, appel en schaaldieren.

Sommige voedselallergieën kunnen ook veroorzaakt worden door een kruisreactie. Bij een kruisreactie kan het immuunsysteem geen onderscheidt maken tussen eiwitten, omdat deze te veel op elkaar lijken. Een voorbeeld is een pinda allergeen, die erg lijkt op een eiwit uit sojabonen. Hierdoor kan er ook bij het eten van sojabonen een allergische reactie optreden. Een kruisreactie kan ook optreden tussen voedselallergenen en pollen, of voedselallergenen en latex.

Met een allergietest (bloedtest, huidtest) is vaak te achterhalen voor welk voedsel iemand allergisch is.

Bij voedselintolerantie kan een provocatie test uitslag geven. Hierbij vermijd iemand meerdere weken een bepaald voedingsproduct en kijkt of hij/zij minder klachten heeft.

Zie hoofdpagina allergie 4. Allergie onderzoek.

Voorkomen is vaak het beste, zorg dat u het allergeen zo min mogelijk binnen krijgt en weet wat u kan doen bij een allergische reactie.

Restaurants moeten tegenwoordig een allergenenkaart hebben waarop de allergenen staan aangeven per gerecht. Handig om hiernaar te vragen als u uit eten gaat. Als u (op vakantie) naar het buitenland gaat is het raadzaam om een briefje mee te nemen met daarop uw voedselallergie, in de taal van het land waar u naar toe gaat. Zo kunt u ook in het buitenland (uit)eten met een zo klein mogelijk risico op een allergische reactie.

Er zijn medicijnen beschikbaar die optredende klachten bij allergische reacties kunnen onderdrukken. Afhankelijk van het type allergie zijn er verschillende medicijnen beschikbaar. Zie de hoofdpagina allergie 5. Behandeling/medicijnen.

Interessante website:

https://www.voedselallergie.nl/wat-is-voedselallergie.html

Ontvang de nieuwsbrief

Maandelijks de gratis nieuwsbrief in je email ontvangen! Een nieuwsbrief vol wetenswaardigheden voor mensen met (ernstig) astma. Meld je dan nu aan