Longscan

Het laten maken van een longscan kan twee doelen hebben: de doorbloeding in de longen of de verversing van lucht op die plaats onderzoeken. Afhankelijk van wat het doel is wordt het onderzoek iets anders uitgevoerd.

Doorbloeding in de longen
Als de doorbloeding in de longen wordt onderzocht, wordt er via de arm een ongevaarlijke radioactieve stof in de bloedbaan gespoten. Dit maakt de doorbloeding zichtbaar. De straling die de radioactieve stof geeft, wordt opgevangen met een speciale camera en omgezet in beelden die onderzocht kunnen worden.

De hoeveelheid straling van de radioactieve stof is ongevaarlijk en te vergelijken met die van een röntgenfoto. Bovendien heeft de straling het lichaam via de urine binnen twaalf uur compleet verlaten.

Verversing van lucht in de longen
Hierbij wordt een mengsel van lucht en een licht radioactief gas ingeademd door een mondstukje waar een slang aan vastzit. Op deze manier komt het licht radioactieve gas in de longen terecht. Dat gasmengsel zelf is geurloos en smaakloos. Vervolgens wordt er een foto gemaakt van de longen door middel van een camera die achter de rug en voor de borst wordt geplaatst.

Voor beide onderzoeken geldt dat het radioactieve materiaal ongevaarlijk is. U kunt thuis dan ook alles doen zoals u het normaal ook doet. Wat betreft de omgang met volwassenen en kinderen vanaf drie jaar zijn er geen voorzorgsmaatregelen nodig. Bij peuters en baby’s ligt dat anders. U kunt gewoon met ze spelen, ze eten geven of verschonen en andere bezigheden uitvoeren, maar er wordt wel aangeraden om direct contact te beperken tot een half uur, en ook niet tegen ze aan te liggen of te slapen. Na 24 uur kan alles weer normaal verlopen.

 

 

 

Ontvang de nieuwsbrief

Maandelijks de gratis nieuwsbrief in je email ontvangen! Een nieuwsbrief vol wetenswaardigheden voor mensen met (ernstig) astma. Meld je dan nu aan