Omdat hun lichaam en immuunsysteem zich nog volop ontwikkelen, zijn kinderen uitermate vatbaar voor de gezondheidsrisico’s gerelateerd aan de klimaatverandering, zoals ziektes en milieuvervuiling. De schade aangericht in de vroege levensjaren kan bovendien een heel leven lang gevolgen hebben. Dat is de boodschap van een opmerkelijk rapport van het gezaghebbende medische tijdschrift The Lancet, waaraan 35 internationale instituten – zoals de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) – aan meewerkten.
Het rapport onderzocht de gezondheidseffecten die de klimaatverandering zal hebben op kinderen die nu worden geboren, als we geen doeltreffende maatregelen nemen tegen de crisis. In dat geval zal zo’n kind op zijn 71e verjaardag in een wereld leven die zo’n vier graden Celsius warmer is dan nu.
Vervuilde lucht
De onderzoekers wijzen onder meer op de impact van de verslechterende luchtkwaliteit. Omdat hun longen nog volop in ontwikkeling zijn, zullen kinderen harder getroffen worden door de luchtvervuiling. Het inademen van schadelijke lucht kan zorgen voor een verminderde longfunctie, verergerende astma en een hoger risico op hartaanvallen en beroertes later in hun leven.
Kinderen zullen ook steeds vaker worden blootgesteld aan bepaalde besmettelijke ziektes. In de voorbije dertig jaar verdubbelde het aantal dagen die klimatologisch gunstig zijn voor Vibrio-bacteriën, wereldwijd een grote oorzaak van diarree. Ook cholera en dengue (knokkelkoorts) rukken op. Ongeveer de helft van de wereldbevolking loopt door de klimaatcrisis nu het risico op dengue.
Effecten van ondervoeding
Het rapport benadrukt het gevaar op voedselonzekerheid en ondervoeding, doordat de potentiële opbrengst van gewassen zoals maïs, wintertarwe, soja en rijst de afgelopen dertig jaar is gedaald. Vooral zuigelingen en kleine kinderen dreigen getroffen te worden door de gerelateerde gezondheidsproblemen, zoals groeiachterstand, een verzwakte immuniteit en ontwikkelingsproblemen op de lange termijn.
Een kind dat nu het levenslicht ziet, zal in toenemende mate te maken krijgen met overstromingen, langdurige periodes van droogte en bosbranden. Ook de frequentere en langere hittegolven zullen lichamelijk hun tol eisen.
Luisteren naar jonge klimaatactivisten
De onderzoekers onderstrepen hoe cruciaal het is voor de gezondheid van de komende generatie om de doelstellingen van het Parijse klimaatakkoord te halen en zo de wereldwijde opwarming tot onder de twee graden Celsius te beperken. Ze beklemtonen dat er geen tijd te verliezen valt.
“Het pad dat de wereld vandaag kiest, zal de toekomst van onze kinderen definitief bepalen,” stelde co-auteur dr. Stella Hartinger. “We moeten luisteren naar de miljoenen jonge mensen die overal ter wereld door middel van protesten vragen om dringende actie.”
Bron: Gezondheid.be
Maandelijks de gratis nieuwsbrief in je email ontvangen! Een nieuwsbrief vol wetenswaardigheden voor mensen met (ernstig) astma. Meld je dan nu aan