Nieuws

Algemeen | 1 Dec 2022

WIST JE DAT… Symptomen en/of diagnoses van brandend maagzuur vaker voorkomen bij….

WIST JE DAT…

Symptomen en/of diagnoses van brandend maagzuur vaker voorkomen bij mensen met astma dan in de algemene bevolking? Dit kan gedeeltelijk toe te schrijven zijn aan het feit dat de hoest wordt geweten aan astma en bovendien veroorzaken sommige astmamedicatie ontspanning van de onderste slokdarmsluitspier.

Brandend maagzuur kan zich uitten in maagzuur, maagpijn en pijn op de borst geven en is een veel voorkomende oorzaak van droge hoest.

Uit wetenschappelijk onderzoek komt naar voren dat maagbeschermers een klein effect kunnen hebben op de astma symptomen. Dit is alleen het geval wanneer er ook daadwerkelijk een diagnose van reflux vastgesteld is.

Leefstijlveranderingen kunnen ook een positief effect hebben op brandend maagzuur.

  • Overgewicht heeft een negatief effect op brandend maagzuur.
  • Stoppen met roken kan de klachten verminderen.
  • Zware maaltijden verhogen de druk in de maag en vette maaltijden blijven langer in de maag waardoor de klachten erger worden.
  • Door niet direct te gaan liggen na het eten geef je jouw maag na de maaltijd even de tijd om het voedsel te verwerken.
  • Strakke kleding om de buik vermijden kan helpen.
  • Het hoofdeinde van het bed ongeveer 10 cm omhoog zetten kan ook helpen.

Er is niet genoeg wetenschappelijk bewijs over welke voedingsmiddelen je wel of juist niet moet eten of drinken. Sommige mensen ervaren wel dat bepaalde voedingsmiddelen klachten geven. Het is belangrijk om dit voor jezelf goed uit te zoeken zodat je niet onnodig voedingsmiddelen vermijdt.

(Bronnen: Global Initiative For Asthma. Global Strategy for Asthma Management and Prevention 2020, Voedingscentrum)

 

Ontvang de nieuwsbrief

Maandelijks de gratis nieuwsbrief in je email ontvangen! Een nieuwsbrief vol wetenswaardigheden voor mensen met (ernstig) astma. Meld je dan nu aan