Nieuws

Algemeen | 24 Mar 2020

Zo beperk je de impact van quarantaine op je mentale gezondheid

Omwille van de coronacrisis, bekeken onderzoekers van de Britse universiteit King’s College London in versneld tempo de mogelijke psychologische gevolgen van een verblijf in quarantaine tijdens een epidemie. Ze namen in hun zogenaamde rapid review 24 studies onder de loep, met gegevens opgetekend tijdens onder meer de SARS-epidemie en de ebola-uitbraak.

Correcte informatie

De wetenschappers vonden dat de afzondering onder meer kon leiden tot een posttraumatische stressstoornis, depressie, angsten en alcohol- en drugsmisbruik. Soms kampen mensen maanden of zelfs jaren na de ervaring nog altijd met de gevolgen. De impact was groter bij mensen met een voorgeschiedenis van psychologische klachten en bij zorgverleners. De onderzoekers vragen dan ook speciale steun voor deze twee groepen.

De studie wees onder meer op de noodzaak van een correcte informatievoorziening die duidelijk de redenen voor quarantainemaatregelen en alle aanpassingen, zeker wat de duur betreft, uitlegt. Want slechte overheidscommunicatie verergerde duidelijk de angsten van mensen. Logischerwijs speelde de toegang tot basisvoorzieningen – zoals voedsel, water en kleren – een belangrijke rol. In de periode na de afzondering, werden mentale problemen vaak veroorzaakt door financiële moeilijkheden als gevolg van het niet kunnen werken en het sociale stigma rond de ziekte.

 

Concreet advies

De wetenschappers roepen op tot actie om de psychologische impact van quarantainemaatregelen zoveel mogelijk te beperken. Maar er zijn gelukkig ook veel zaken die we zelf kunnen doen om mentaal gezond te blijven. De Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) geeft in een specifiek document advies rond psychologische ondersteuning tijdens de coronacrisis, onder meer gericht op mensen in afzondering.

Zo is het ten eerste belangrijk om je sociale contacten te onderhouden via bv. de telefoon, e-mail, sociale media en videogesprekken. Daarnaast is het ten zeerste aangeraden om structuur aan je dag te geven, door vaste gewoontes te behouden of een aangepaste routine op te zetten. Doe ontspannende activiteiten, zorg voor voldoende lichaamsbeweging, behoud een regelmatig slaappatroon en eet gezond. Ga zeker niet constant en overal op zoek naar nieuws over de toestand, maar bezoek enkele betrouwbare nieuwsbronnen op bepaalde tijdstippen.

Tele-Onthaal

Wie hulp zoekt voor mentale problemen, kan terecht op deze website van de Vlaamse overheid, die een overzicht geeft van de verschillende manieren om steun te krijgen. Zo kan je altijd anoniem telefoneren, en op bepaalde momenten chatten, met medewerkers van de hulpdienst Tele-Onthaal. Tele-Onthaal liet zo’n week geleden weten dat voor een op drie oproepen de coronacrisis de aanleiding vormde en dat dit aandeel stijgende was.

Bron: Gezondheid.be

Ontvang de nieuwsbrief

Maandelijks de gratis nieuwsbrief in je email ontvangen! Een nieuwsbrief vol wetenswaardigheden voor mensen met (ernstig) astma. Meld je dan nu aan