Nieuws

Algemeen | 25 Jan 2019

Zorg en Zekerheid past het voorkeursbeleid aan

Vanaf 1 januari 2019 zullen er grote veranderingen plaatsvinden in de vergoeding van medicijnen. Om de stijgende kosten te dempen en onder controle te houden, voert de grootste verzekeraar van de regio, Zorg en Zekerheid vanaf 1 januari 2019 een voorkeursbeleid voor geneesmiddelen in. Dat betekent dat Zorg en Zekerheid van veel geneesmiddelen waarvan meerdere varianten beschikbaar zijn, nog maar één variant zal vergoeden. Dit wordt het voorkeursgeneesmiddel genoemd.

Zolang er wordt voldaan aan de regels en bepalingen in de Zorgverzekeringswet, mogen Nederlandse zorgverzekeraars zelf hun medicijnbeleid uitvoeren. Om zorgkosten te beperken, wordt voor veelgebruikte medicijnen door verschillende zorgverzekeraars de beste prijs onderhandeld. De arts schrijft voor op werkzame stof en de apotheek verstrekt van die werkzame stof het voorkeursmiddel van hun verzekeraar. De gekozen verzekeraar bepaalt welk merk er zal worden voorgeschreven en dit kan per verzekeraar verschillen.

Om niet mee te gaan in het voorkeursbeleid van zorgverzekeraars, zullen patiënten zelf actie moeten ondernemen. Patiënten moeten vóór 2019 controleren of er een verandering plaats zal vinden in de vergoeding en zelf nadrukkelijk de kleine lettertjes lezen.

“Uw medicijn, uw keuze!”
Nadat het preferentiebeleid van start is gegaan, leveren apotheken de voorkeursmiddelen van de verzekeraar. Ook als er meerdere merken op de markt zijn. Als patiënten het voorkeursmedicijn niet willen gebruiken, maar voorkeur hebben voor een ander merk zullen zij dit zelf moeten betalen. Omdat het medicijn in dat geval niet onder het voorkeursbeleid valt, gaan deze kosten niet van de eigen risico af.

Als patiënten het belangrijk vinden om keuzevrijheid te behouden, kan er gekozen worden voor een verzekeraar die deze keuzevrijheid zal blijven bieden. Om daar zeker van te zijn, zullen patiënten zelf het beleid van de verzekeraar moeten controleren en desgewenst kiezen voor een verzekeraar die de keuzevrijheid zal waarborgen.

Bron: persbericht van House of Rebels in combinatie met Vereniging Eerstelijns Apothekers Rijnland

Ontvang de nieuwsbrief

Maandelijks de gratis nieuwsbrief in je email ontvangen! Een nieuwsbrief vol wetenswaardigheden voor mensen met (ernstig) astma. Meld je dan nu aan