Gezonde leefstijl

Bewegen

Een groter uithoudingsvermogen en een betere conditie kan de hinder van astma verminderen. Met een goede conditie is je ademhaling beter te controleren en ben je minder vatbaar voor luchtweginfecties, waardoor de kans op een astma aanval verminderd.

Hoe je beweegt of welke sport je doet is minder belangrijk. Belangrijker is dat je het met plezier doet.

Ook de dagelijkse activiteiten zorgen al voor beweging. Denk hierbij aan spelen met de kinderen of de trap (bewust en rustig) nemen in plaats van de lift. Elke vorm van bewegen is goed voor je. Zo doe je vaak al meer dan je in de gaten hebt.

Ga je als activiteit je conditie verbeteren; Een half uur fietsen of wandelen kan al helpen. Met sporten is het belangrijk om het op je eigen tempo te doen. Als het even niet meer lukt, neem dan ook rust. Of je astmaklachten krijgt kan ook samenhangen met de duur van de inspanning en van de weersomstandigheden.

Tips:

 • Let extra op bij activiteiten in koude, droge lucht, mist of in een stoffige omgeving. Gebruik dan bijvoorbeeld een sjaal voor je neus en mond. Op https://www.longfonds.nl/tips-bij-het-koude-weer vind je ook meer informatie.
 • Sport niet tijdens momenten van hoge ozonconcentraties. De actuele meetwaarden van ozon staan op https://www.luchtmeetnet.nl/
 • Ook het pollenseizoen kan een rol spelen bij allergisch astma. Kijk eens op https://hooikoortsradar.nl/ voor de actuele verwachting van het aantal pollen in de lucht.
 • Let bij binnen zwemmen op chloordampen in het gebouw van het zwembad. Chloor kan irriterend voor de luchtwegen zijn. Chloordampen ontstaan door een reactie van urine met chloor en zijn daarom vaak in hoge concentraties aanwezig in zwembaden waar veel kleine kinderen zwemmen.
 • Kijk de webinar astma & bewegen voor meer tips

Voeding

Bij mensen met allergisch astma komt allergie voor voedsel vaker voor. Er zijn bepaalde voedingsmiddelen waarvan bekend is dat ze mogelijk astma aanvallen kunnen veroorzaken:

 • Zuivelproducten, voornamelijk koemelk
 • Gluten, mais, soja en eieren. Dit zijn veelvoorkomende veroorzakers van allergieën.
 • Pinda’s en noten
 • Vis en schelpdieren
 • Tarwe

Er zijn ook voedingsmiddelen die juist een positief effect kunnen hebben op astma, zoals;

 • Omega 3 (ofwel visolie). Dit is een onverzadigde vetzuur en zit vooral in bepaalde vissoorten. Omega 3 heeft een ontstekingsremmende werking.
 • Cafeïne. Cafeïne maakt het lichaam alerter en stimuleert de hartslag en ademhaling.
 • Vitamine B6 en vitamine C. Deze vitaminen zijn belangrijk voor een goede weerstand.

Roken

Roken geeft onherstelbare schade aan de luchtwegen.

Astma kan veroorzaakt en verergerd worden door roken. Niet alleen als je zelf rookt, maar ook het meeroken kan astmaklachten geven. Zelfs de rooklucht in kleding kan al de klachten verergeren.

In 2018 rookten nog 6% van de mensen met astma (Nivel).

Bij astma is het slijmvlies in de luchtwegen al ontstoken. Door het roken raakt het slijmvlies nog meer beschadigd. De luchtwegen worden door roken nog gevoeliger voor andere prikkels. Door het roken ga je steeds meer hoesten en de slijmproductie neemt nog meer toe. Zelfs de astmamedicijnen werken minder goed als je rookt. Er is meer kans op blijvende schade en het ontstaan van de ziekte COPD, naast je astma.

Genoeg redenen om roken en meeroken te vermijden. Kijk voor meer informatie op https://www.longfonds.nl/longziekten/astma/omgaan-met-astma/roken

 

 

 

 

Ontvang de nieuwsbrief

Maandelijks de gratis nieuwsbrief in je email ontvangen! Een nieuwsbrief vol wetenswaardigheden voor mensen met (ernstig) astma. Meld je dan nu aan

The form cannot be shown. Check the API and list_id keys.