Jong!

Feestjes en ergens spelen

Wat is er nu leuker dan na schooltijd bij een vriendje of vriendinnetje spelen? Of nog specialer: uitgenodigd worden voor een verjaardagsfeestje! Wanneer je (ernstig) astma hebt kan het zijn dat naar feestjes gaan of bij iemand spelen lastiger is. Er kunnen veel dingen zijn waar je rekening mee moet houden. Misschien ben jij allergisch voor honden en heeft precies jouw beste vriend een hond, of ben je heel erg allergisch voor pinda’s en weten de ouders van je vriendinnetje dat niet. Het is heel belangrijk om toch lekker met vriendjes te blijven spelen, ook als je soms ziek bent! Wanneer je met een vriendje of vriendinnetje speelt, voel je, je namelijk vrolijk en dat is heel belangrijk. Het hebben van astma kan soms best lastig zijn, want soms voel je je op het laatste moment echt heel ziek en moet je het feestje dus afzeggen. Hieronder vind je tips om te zorgen dat je toch zoveel mogelijk naar feestjes kan.

Tips

  • Neem altijd nood-medicatie mee! Zorg dat je niet voor verrassingen komt te staan. Merk je dat je ergens last van begint te krijgen? Doe dan even heel rustig aan, zodat een astma-aanval eventueel uitblijft. Soms is de verleiding groot om door te gaan, het is best moeilijk om te stoppen met spelen wanneer iedereen doorgaat. Maar onthoud: Liever even een korte pauze – en weer op adem komen – dan helemaal moeten stoppen. Houd je grenzen in de gaten en luister naar wat je lichaam aangeeft.
  • Houd goed in de gaten waar en bij wie er mogelijke allergieën op kunnen spelen. Heeft je beste vriendinnetje een kat, waar je nou net niet tegen kan? Vraag of ze bij jou komt spelen en vraag of ze schone kleding aandoet. Dan kunnen jullie toch gezellig samen spelen.
  • Heb je een voedselallergie? Zorg dan dat jouw moeder goed doorgeeft wat je wel en niet mag eten! Natuurlijk is het ook belangrijk zelf op te letten wat je in je mond stopt. Je kan voor de zekerheid ook altijd iets lekkers meenemen wat je zeker weten mag. Mocht het dan zo zijn dat jij de traktatie niet mag, heb je toch iets lekkers.
  • Geef goed aan hoe het met je gaat, zodat anderen eventueel rekening kunnen houden met je. Dit is belangrijk tijdens het spelen, maar ook daarvoor. Het is heel stom voor jou om af te moeten zeggen omdat je ziek bent, maar voor je vriendje of vriendinnetje is het ook jammer. Door eerlijk te zijn, voorkom je ruzie.
  • Houd rekening met de hoeveelheid energie je hebt. Heb je een slaapfeestje? Zorg dan dat je na schooltijd wat rust neemt!
  • Voel je niet schuldig omdat je andere dingen afzegt omdat je heel graag naar een leuk feestje wilt. Ook als je vaak ziek bent heb je recht op een feestje. Kies af en toe eens voor jezelf!

Ontvang de nieuwsbrief

Maandelijks de gratis nieuwsbrief in je email ontvangen! Een nieuwsbrief vol wetenswaardigheden voor mensen met (ernstig) astma. Meld je dan nu aan