Jong!

Ziek zijn en school

Naar school gaan

Ziek zijn is om vele redenen erg vervelend, je kan er namelijk ook last van hebben op school. Doordat je vaak ziek bent, kan het zijn dat je veel school mist. Hierdoor kan je achter komen te liggen op je klasgenoten. Het is belangrijk om goede afspraken te maken met school. Misschien is het mogelijk dat je opdrachten mag overslaan, of mag je toch over naar het volgende schooljaar ook al heb je niet alle stof gehad.

Er zijn ook mogelijkheden om school te volgen vanuit huis. Dit kan onder andere met Skype en met KlasseContact van KPN. Bekijk ook eens de mogelijkheden bij de gemeente voor taxivervoer van en naar school toe als zelfstandig reizen te vermoeiend is.

 

Wouter laat zien waarom zijn school ‘astmaproof’ is!

 

Wanneer je aan je klas wil vertellen hoe het is om ernstig astma te hebben, kan ons filmpje je helpen. In het filmpje komen allerlei prikkels voorbij waar je met (ernstig) astma op kan reageren. Hopelijk hebben je klasgenoten na het zien meer begrip voor je wanneer je tijdens de gym toch echt even moet pauzeren.

Bekijk hier het filmpje 'superhelden met ernstig astma'!

Spreekbeurt
Het is ook vervelend dat je niet zo vaak je vrienden ziet als je ziek bent. Wat een goed idee kan zijn is een spreekbeurt houden in je klas over je ziekte. Het longfonds heeft een mooi pakket voor het houden van een spreekbeurt.   Vraag ook aan je juf of meester of je bijvoorbeeld een les over het gebruik van je EpiPen mag geven als je een ernstige allergie hebt. Je kan de juf of meester en een klasgenootje het prikken met een epipen laten oefenen door een paar oude Epipennen mee te nemen en een paar sinaasappelen. In plaats van op jou, oefenen ze het prikken op een sinaasappel.

Zit je al op de middelbare school en zijn spreekbeurten niet meer aan de orde? Leg dan zelf uit aan je vrienden en/of klasgenoten waarom je vaak afwezig bent op school. Het kan zijn dat jij zelf niet de energie hebt om naar school of naar vrienden toe te gaan, maar vind je het wel hartstikke leuk als je vrienden even bij jou op bezoek komen.

Ontvang de nieuwsbrief

Maandelijks de gratis nieuwsbrief in je email ontvangen! Een nieuwsbrief vol wetenswaardigheden voor mensen met (ernstig) astma. Meld je dan nu aan