Ziektebeelden

Astma komt vaak niet alleen. In veel gevallen is er naast astma ook sprake van een allergie of een ander ziektebeeld.

Je bovenste luchtwegen (mond-neus-keel) en onderste luchtwegen (bronchiën en longen) staan met elkaar in verbinding. Een ontsteking in je neus door een allergie (bijvoorbeeld door hooikoorts) kan zich daardoor makkelijk uitbreiden naar je longen en daar astma veroorzaken. Uit onderzoek blijkt dat mensen met een allergische neusslijmvliesontsteking 3 keer meer kans hebben op het ontwikkelen van astma dan gezonde mensen.

Daarnaast kan astma ook geactiveerd worden door luchtvervuiling of infecties zoals een verkoudheid of griep. Meestal wordt astma veroorzaakt door allergenen in de lucht die we inademen. Mensen met astma zijn dan ook vaak allergisch (dit geldt niet voor elke vorm van astma).

Allergische prikkels, zoals de allergenen van de huisstofmijt, van katten, honden of pollen kunnen dan klachten veroorzaken, zoals benauwdheid, piepend ademhalen of hoesten.

Kinderen met astma hebben, behalve astmaklachten, vaak ook eczeem en/of hooikoorts. Uit Europees onderzoek blijkt dat een derde (op leeftijd vier jaar) tot de helft (op leeftijd 8 jaar) van de kinderen met astma ook eczeem en/of hooikoorts heeft.

Er zijn andere ziektebeelden die gelijksoortige klachten geven als astma. Denk bijvoorbeeld aan benauwdheid. Enkele ziektebeelden kunnen ook juist weer de astmaklachten verergeren, zoals bronchitis.

Je vind op deze pagina’s dan ook meer informatie over astma, allergie en gerelateerde (long)ziekten. We vertellen wat het ziektebeeld is, over de bijbehorende klachten, de onderzoeken die vaak gedaan worden en mogelijke behandelingen.

Alles over Astma

Astma is een chronische aandoening van de luchtwegen, die samengaat met een vernauwing en een verhoogde prikkelbaarheid van de luchtwegen. Klachten ontstaan als mensen prikkelende stoffen inademen. Deze stoffen lokken bij hen benauwdheid, hoesten of een piepende ademhaling uit.

Bekijk hier de factsheet ongecontroleerd en ernstig astma

Ontvang de nieuwsbrief

Maandelijks de gratis nieuwsbrief in je email ontvangen! Een nieuwsbrief vol wetenswaardigheden voor mensen met (ernstig) astma. Meld je dan nu aan