Ziektebeelden

Astma

Astma is een aandoening van de luchtwegen met vele ‘gezichten’. Je kunt astma hebben en ook een wereldtitel halen bij bijvoorbeeld het schaatsen. Het andere uiterste is dat je ondanks een goede behandeling tot weinig in staat bent en arbeidsongeschikt bent geworden.

Wat is astma

De luchtwegen kan je zien als ronde buizen die zicht vertakken in steeds kleinere buizen. Aan de binnenkant zit normaal gesproken een bekleding met een dun laagje slijmvlies. Aan de buitenkant is het omringd door spiertjes. Bij astma is het probleem dat het slijmvlies van de luchtwegen altijd ontstoken en geïrriteerd is en de omringende spiertjes zich gaan verkrampen. Dit zorgt ervoor dat de doorgang in de luchtwegen zich vernauwt (er kan minder lucht doorheen). Hoe erg de ontsteking en verkramping is verschilt in de loop van de tijd. Dat maakt dat astma vaak een grillig beloop heeft.

Iedereen gaat hoesten als er in een kleine ruimte veel gerookt wordt of een andere prikkelende stof hangt, gelukkig maar, want dat beschermt ons. Bij astma is er een veel sterkere reactie, al op hele kleine hoeveelheden prikkels…vandaar “hyper”-reactief. Een beetje rook (of ook een andere prikkel) kan een vernauwing van de luchtwegen veroorzaken, omdat het slijmvlies daardoor verdikt en de luchtwegen geïrriteerd en ontstoken raken. Kortademigheid is het gevolg.

Als gevolg van de reactie op een prikkel gaan de spiertjes rondom de luchtwegen zich samentrekken, dat maakt dan de luchtpijp (naast de slijmvlies verdikking) nog nauwer.

Er zijn veel soorten astma, afhankelijk van de reactie op bepaalde prikkels, wanneer astma ontstaan is of het soort ontstekingsreactie. Je leest hier meer over bij ‘soorten astma

Welke klachten je kunt krijgen van astma, lees je bij ‘ klachten

En welke onderzoeken kunnen plaatsvinden om de diagnose astma te stellen en de onderzoeken om de astma in de gaten te houden, lees je hier.

Tegenwoordig zijn er diverse soorten behandeling voor astma. Alle mensen met astma worden behandeld met inhalatiemedicatie. Je leest hier meer over de behandelingen van astma.

Ontvang de nieuwsbrief

Maandelijks de gratis nieuwsbrief in je email ontvangen! Een nieuwsbrief vol wetenswaardigheden voor mensen met (ernstig) astma. Meld je dan nu aan