Biologicals

Biologicals zijn medicijnen die gedeeltelijk of geheel uit dierlijk of menselijk eiwit bestaan.

Ze remmen de werking van ontstekingseiwitten of afweercellen in het lichaam bij ernstig astma. Biologicals remmen als het ware een bepaalde stap in het ontstekingsproces van astma. De bestaande biologicals richten zich met name op de allergische –  of eosinofiele ontstekingsreactie. (Eosinofielen zijn witte bloedcellen die de ontsteking in de longen erger kunnen maken, zie LINK fenotypes bij soorten astma). Dit voorkomt schade aan de longen en zorgt ervoor dat mensen met ernstig eosinofiel astma zich beter voelen.

Biologicals worden toegediend via een infuus of injectie. Of iemand in aanmerking komt voor een behandeling met een biological wordt bepaald door de longarts. Vaak vind er afstemming plaats in of in nauw overleg met een kennis- of behandelcentrum voor patiënten met ernstig astma.

Er zijn momenteel 5 verschillende Biologicals in Nederland, die ieder een bepaalde stap in het ontstekingsproces remmen. Zo remt bijvoorbeeld Mepolizumab en Reslizumab de antistof IL-5.

  1. Omalizumab (anti-IgE) àernstig allergisch (IgE gemedieerd) astma
  2. Mepolizumab (anti-IL-5) à ernstig eosinofiel astma
  3. Reslizumab (anti-IL-5) à ernstig eosinofiel astma
  4. Benralizumab (anti-IL-5R) à ernstig eosinofiel astma
  5. Dupilumab (anti-IL-4R) à ernstig type 2 astma

Er is een 6e biological op komst. Deze bevindt zich nog in een onderzoeksfase. De naam Tezepelumab. Volgens de literatuur werkt het middel op het stofje TSLP wat vrij aan het begin staat van de ontstekingsreactie (inflammatie). Ongeveer op het niveau van het slijmvlies waar de astmaprikkels het lichaam binnenkomen (zie afbeelding). Dat betekent dat dit middel waarschijnlijk een vrij breed werkingsgebied heeft op zo’n beetje alle vormen van onderliggende ontsteking, ook de niet-eosinofiele ontsteking dus.

Voor neutrofiel astma zijn nu nog geen biologicals beschikbaar. Er loopt wel onderzoek met een biological voor neutrofiel astma, dus wellicht in de (nabije) toekomst.

 

 

Ontvang de nieuwsbrief

Maandelijks de gratis nieuwsbrief in je email ontvangen! Een nieuwsbrief vol wetenswaardigheden voor mensen met (ernstig) astma. Meld je dan nu aan