Saneren

Saneren betekent dat je het huis zo vrij mogelijk maakt van prikkels die invloed hebben op je astma. Dit is belangrijk bij allergisch astma, maar kan zeker ook helpen bij niet-allergische vormen van astma.

Er zijn veel maatregelen die genomen kunnen worden, om een huis gezonder te maken. Je hoeft niet alles aan te pakken, maar verwijder zoveel mogelijk de prikkels waar je last van hebt. Denk er dus goed over na voordat je ingrijpende veranderingen in huis gaat aanbrengen.

Longverpleegkundigen kunnen je vaak helpen om de juiste maatregelen te kiezen.

Vaak wordt er gebruik gemaakt van een stappenplan.

  1. Kijk samen met je zorgverlener (longverpleegkundige) voor welke prikkels je gevoelig bent.
  2. Waar zijn deze prikkels in je omgeving?
  3. Maak een plan. Welke maatregelen kun je uitvoeren en zijn haalbaar?
  4. Uitvoeren van je plan

Schoonmaken

Wanneer je na het stofzuigen wilt afstoffen, dan is het verstandig om een half uur te wachten. Alle stof is dan neergedaald. Afstoffen kun je dan het beste doen met een wat vochtige doek, zodat niet opnieuw het stof gaat rond dwarrelen.

Als het stofzuigen al teveel prikkels geeft, zorg er dan voor dat als er in huis gestofzuigd wordt jij zelf niet thuis bent.

Huisstofmijt

Overal waar stof zich kan ophopen, is de huisstofmijt aanwezig. Het belangrijkste is regelmatig en goed schoonmaken. Denk hierbij ook aan de plekken achter de verwarming.

Op gladde oppervlakken is er minder kans voor de huisstofmijt. Een glad oppervlak is ook makkelijker schoonmaken. Hierdoor is de kans een stuk kleiner dat de uitwerpselen van de huisstofmijt (ook wel allergenen genoemd) zich kunnen ophopen. Kijk voor meer informatie wat je kunt doen op: https://www.thuisarts.nl/allergie/ik-ben-allergisch-voor-huisstofmijt of bestel het boekje van Longfonds over huisstofmijt: https://bestellen.longfonds.nl/product/saneren-weg-met-huisstofmijt/.

 

Ontvang de nieuwsbrief

Maandelijks de gratis nieuwsbrief in je email ontvangen! Een nieuwsbrief vol wetenswaardigheden voor mensen met (ernstig) astma. Meld je dan nu aan