8 februari 2022 werd als vierde webinar van de VND het volgende webinar gepresenteerd:

Astma en ademhalen, wat kan logopedie?

We hoeven niemand met astma uit te leggen dat ademhalen soms knap lastig kan zijn. Zeker mensen met astma kunnen naast hun benauwdheidsklachten veroorzaakt door hun astma, ook benauwd worden door ‘verkeerd’ ademhalen of anders gezegd, disfunctioneel ademhalen. ‘Onze pufjes’, wanneer niet goed geïnhaleerd en niet goed gespoeld, kunnen ook problemen opleveren, zoals een geïrriteerde keel en heesheid. Als laatste noemen we nog (chronische) hoest.

Bovenstaande klachten belemmeren het ademhalen. Algemeen bekend is dat je met deze klachten terecht kunt bij de gespecialiseerde oefen-/fysiotherapeut. Maar wist je ook dat de logopedist hierbij kan ondersteunen? En wat zingen voor je kan betekenen?

In dit webinar krijg je naast een stukje uitleg vooral ook veel praktische tips. Samen doen we een aantal oefeningen waar je ook na dit webinar nog lang plezier van zult hebben!

Sprekers:
Gertie Savelkoul, logopedist, gespecialiseerd in adem- en stemproblematiek
Marjo Poulissen, Gespreksleider, projectleider en beleidsadviseur Zorg astmaVereniging Nederland en Davos

De verschillende oefeningen in dit webinar zijn ook terug te vinden via de volgende links:

de triangle breathing excersize https://youtu.be/u9Q8D6n-3qw
de ademoefening (afwisselend door één neusgat) https://youtu.be/riesdN30_9o
het filmpje van de ademhaling https://youtu.be/zJw7pR_f9Ck\

en als bonus heeft Gertie nog een oefening toegestuurd, die misschien nog wel fijner is dan de triangle (misschien door het heerlijke muziekje) https://youtu.be/OA8Q9et5SsM

Het gehele Webinar kunt u hieronder terugkijken.

 

 

Ontvang de nieuwsbrief

Maandelijks de gratis nieuwsbrief in je email ontvangen! Een nieuwsbrief vol wetenswaardigheden voor mensen met (ernstig) astma. Meld je dan nu aan