Nieuws

Algemeen | 17 Aug 2018

‘Nederlanders bewegen twee keer zo veel als andere Europeanen’

Volgens een rapport van de Europese Commissie fietst, wandelt, tuiniert of zwemt 80 procent van de Nederlanders wekelijks. Dat is het meest van alle Europeanen, waaronder het gemiddelde op 44 procent ligt.
Dat blijkt uit het rapport Eurobarometer – sport en fysieke activiteit van de Europese Commissie, meldt Trouw woensdag. Daarvoor is in 2017 bij ruim 28.000 Europeanen van vijftien jaar en ouder onderzocht hoe regelmatig zij bewegen. Er deden 1.040 Nederlanders mee aan het onderzoek.

Hoogleraar psychofysiologie Eco de Geus van de Vrije Universiteit in Amsterdam stelt in de krant dat het hoge percentage in Nederland aan de goede infrastructuur ligt. Doordat er veel fiets- en voetpaden liggen, is het makkelijk om erop uit te trekken of de fiets te pakken.

Volgens Geus speelt ook het verenigingsleven in Nederland een rol. Nergens in Europa zijn zo veel mensen lid van een sportvereniging als in Nederland, namelijk 27 procent tegenover 12 procent gemiddeld.

Plezier als voornaamste motief voor sporten en bewegen genoemd
Dat Nederlanders vooral voor hun plezier sporten, kan volgens onderzoeker Wikke van Stam, die voor het Mulier Instituut de cijfers van het onderzoek analyseerde, aan het hoge percentage leden van sportverenigingen liggen. “We weten uit ander onderzoek dat mensen sporten bij een vereniging leuker vinden dan wanneer ze dat individueel doen”, zegt ze in Trouw.

Uit het onderzoek blijkt verder dat Nederlanders vooral voor hun plezier bewegen en sporten. In de meeste andere landen noemen mensen het verbeteren van hun gezondheid als motief om te sporten of bewegen.

Een kanttekening bij het onderzoek
In het onderzoek werd een onderscheid gemaakt tussen recreatief bewegen en sporten. Op het gebied van wekelijks sporten scoort Nederland ook goed, met 56 procent ten opzichte van 40 procent gemiddeld in Europa. Alleen in Zweden, Denemarken en Finland ligt dit percentage hoger.

6 procent van de Nederlanders sport vijf keer per week of vaker, dit percentage is in de rest van de Europese Unie ook klein.

In de krant wordt wel een kanttekening geplaatst bij het onderzoek. “Een van de handicaps is dat al onze kennis over sport en bewegen is gebaseerd op vragenlijsten. Het is best onbetrouwbaar als mensen zelf rapporteren hoelang ze tuinieren of met de hond wandelen. Wie van ons weet nou precies hoeveel minuten je loopt”, aldus De Geus.

Bron: Nu.nl

Ontvang de nieuwsbrief

Maandelijks de gratis nieuwsbrief in je email ontvangen! Een nieuwsbrief vol wetenswaardigheden voor mensen met (ernstig) astma. Meld je dan nu aan