Glutenvrije voeding als trend
Gluten zijn eiwitten die vooral in granen voorkomen en op zich eigenlijk niet onmisbaar zijn. Maar wie producten op basis van onder andere tarwe, rogge, spelt en gerst (zoals bijvoorbeeld volkorenbrood) in zijn menu schrapt, mist meteen een aantal heel belangrijke voedingsstoffen! We denken aan vezels, vitamine B1 en B2, en mineralen zoals magnesium, ijzer en zink. Die moeten dan uiteraard via andere bronnen worden opgenomen, maar dat gebeurt niet altijd in voldoende mate.
Glutenvrij eten is een trend die kwam overgewaaid uit de Verenigde Staten. Daar wordt het vooral door een aantal celebs de hemel ingeprezen. Zij zijn ervan overtuigd dat ze slanker en gezonder worden (of blijven) door gluten uit hun voeding te schrappen. Ondertussen draait ook bij ons de glutenvrije industrie op volle toeren: in de grote supermarkten wordt er vaak een volledig rek voor glutenvrije producten gereserveerd en sommige bakkers verkopen glutenvrij brood als ‘zoete broodjes’.
Toch bestaan er nauwelijks wetenschappelijke bewijzen dat gluten nefast zijn voor de gezondheid, tenzij voor wie coeliakie heeft. Volgens een aantal wetenschappers kan een glutenvrij dieet zonder medische noodzaak en zonder goede begeleiding op termijn zelfs de gezondheid schaden. Glutenvrije producten bevatten vaak meer vet, suiker en zout dan het ‘gewone’ product waarvoor ze een surrogaat zijn en ze zijn een pak duurder.
zie ook artikel : Glutenvrije producten gezonder? Zeker niet altijd
Eten zonder gluten is een noodzaak voor wie aan coeliakie lijdt
Wie lijdt aan coeliakie of glutenintolerantie – een chronische auto-immuunziekte – verdraagt écht geen gluten. Bij die personen beschadigen gluten de darmvlokken in de dunne darm waardoor die niet meer behoorlijk kan functioneren. Zelfs een minuscule hoeveelheid, zoals bijvoorbeeld een broodkruimel, kan al voor problemen zorgen. Een glutenvrij product (bijvoorbeeld een snijplank) kan eveneens een stoorzender zijn wanneer het in contact is gekomen met een product dat wel gluten bevat (bijvoorbeeld een brood) en zodoende werd ‘besmet’. Dat is ook het geval voor havermout, van nature glutenvrij, dat tijdens het oogsten met tarwe of rogge in aanraking kwam.
Helaas is coeliakie een ziekte die in opmars is en die ook bij kinderen steeds vaker voorkomt. In de meeste Europese landen is dat één op de honderd kinderen. Omdat de symptomen zo uiteenlopend zijn, ook qua intensiteit, wordt het vaak niet meteen gediagnosticeerd. zie ook artikel : Manifest roept op tot vroege diagnose coeliakie
Bakken zonder gluten
Voor coeliakielijders is het niet altijd evident om producten te vinden die compatibel zijn met hun spijsverteringstelsel. Gluten zitten nu eenmaal niet alleen in brood, pasta, koekjes en gebak. Alles wat tarwezetmeel bevat – en dat zijn naar schatting zo’n ruime 80% van de producten die in een supermarkt te koop zijn – is evenmin glutenvrij.
Gelukkig zijn er heel wat alternatieven beschikbaar waarvan coeliakielijders geen last krijgen en waarmee ze zelf aan de slag kunnen gaan om iets lekkers te maken.
Ook mensen met het prikkelbaredarmsyndroom (PDS) hebben er vaak baat bij als ze gluten uit hun menu schrappen.
zie ook artikel : Prikkelbare darm (PDS) of Irritable Bowel Syndrome (IBS)
Bron: Gezondheid.be
Maandelijks de gratis nieuwsbrief in je email ontvangen! Een nieuwsbrief vol wetenswaardigheden voor mensen met (ernstig) astma. Meld je dan nu aan