Nieuws

Algemeen | 2 May 2019

High-altitude treatment versus treatment at sea level in patients with severe, refractory asthma – de REFRAST studie.

De onderzoekers van Universiteit Utrecht, waaronder Selma De Nijs, hebben hard gewerkt om de resultaten van de REFRAST studie op tijd op te leveren. Deze studie is een belangrijk onderdeel voor de duiding van wetenschap & praktijk ernstig astma door het Zorginstituut Nederland.

Deze studie is in 2015 gestart en is het eerste vergelijkende onderzoek, waarbij hooggebergtebehandeling in Davos is vergeleken met laaglandbehandeling in Heideheuvel bij volwassenen met ernstig astma. De studie heeft de behandelresultaten direct na de 12 weken behandeling gemeten en daarnaast de blijvende effecten (follow up) na 1 jaar gemeten.

Vereniging Nederland Davos heeft een financiële bijdrage geleverd aan deze studie en is lid geweest van de begeleidingscommissie. Wij vinden het voor onze leden erg belangrijk dat deze studie uitgevoerd wordt, omdat dit de wetenschappelijke bewijslast kan opleveren dat hooggebergtebehandeling een meerwaarde kan zijn voor de behandeling van ernstig astma.

Selma de Nijs heeft tijdens de longdagen in Ermelo april 2019, de definitieve onderzoek data gepresenteerd aan een grote groep geïnteresseerde professionals.

Onze leden zijn al decennialang overtuigd dat na behandeling in het Nederlands Astmacentrum Davos ze enorm opknappen en grip op het leven terug krijgen. We kunnen alvast verklappen dat dit nu met wetenschappelijk onderzoek is aangetoond!

Meer weten? In het aankomende Reactie! magazine van de Vereniging Nederland Davos heeft Selma de Nijs een duidelijke samenvatting van de belangrijkste onderzoeksresultaten geschreven. Dan lees je er alles over!

Marjo Poulissen

Ontvang de nieuwsbrief

Maandelijks de gratis nieuwsbrief in je email ontvangen! Een nieuwsbrief vol wetenswaardigheden voor mensen met (ernstig) astma. Meld je dan nu aan