Nieuws

Algemeen | 11 Dec 2020

Houtrook is voor iedereen ongezond

De dagen worden korter, de avonden worden langer. Het houtstookseizoen is in volle gang. Gezellig rond de open haard, zo lijkt het. Maar zo’n 750.000 mensen met een longziekte geven aan regelmatig benauwd te zijn door houtrook. Dat zijn mensen die rond deze tijd echt een probleem hebben. Ze zijn kortademig, krijgen astma-aanvallen, kunnen nauwelijks hun huis uit, hebben geen sociaal leven meer. Dat is meer dan iets een beetje vinden stinken.  

Houtrook is ongezond: voor jezelf, voor je kinderen en voor je buren. De rook van een houtkachel bestaat uit een mengsel met veel verschillende stoffen. In de rook zitten onder andere fijnstof. Dat veroorzaakt en verergert longziekten zoals astma, COPD en longkanker, maar ook hart en vaatziekten. Meer dan 20% van het aantal nieuwe gevallen van chronische bronchitis bij volwassenen ontstaat door fijnstof.

Afgelopen zaterdag was directeur Michael Rutgers te gast bij het consumentenprogramma Kassa om te praten over de gezondheidsgevolgen van houtrook. Klik op de afbeelding hieronder om de uitzending terug te kijken.

Stook niet! Er zijn genoeg alternatieven om je huis warm te krijgen. Dat is gezonder voor iedereen. Niet in de laatste plaats voor de stoker zelf. Helaas is dit bij veel mensen nog niet bekend. En als je buren geen rekening met je willen houden, dan hangt het van de welwillendheid van je gemeente af of je verder wordt geholpen. We vinden dat overheden zowel landelijk als lokaal veel meer hun verantwoordelijkheid moeten nemen.

Wat kun je doen als je overlast ervaart van de houtstook van je buren? 

1. Ga het gesprek aan met je buren en probeer er samen uit te komen.

2. Mocht dat echt niet helpen, dan is het belangrijk om je klacht te melden. Het is goed om dat rechtstreeks bij jouw gemeente te doen, en de lokale GGD te betrekken. De GGD adviseert immers de gemeente over milieu- en gezondheid.
> naar de GGD-website voor meer informatie

3. Via de Stookwijzer kunnen ook meldingen van overlast worden gedaan. Dit is het landelijke meldpunt waar alle klachten rond houtrook worden geregistreerd, zodat er een landelijk overzicht is van het aantal klachten.

Op de website van Stookwijzer staan overigens ook allerlei tips om verantwoord te stoken. Maar met houtkachels is het net als met roken: ook een beetje roken is slecht voor je gezondheid. En ook voor mensen in je omgeving.

4. STAB (Stichting Advisering Bestuursrechtspraak voor Milieu en Ruimtelijke Ordening) heeft aanbevelingen gedaan aan gemeenten om overlastsituaties van houtrook aan te pakken. Het kan geen kwaad je gemeente op het document van STAB te wijzen.
> download het document van STAB

Bron; www.longfonds.nl

Ontvang de nieuwsbrief

Maandelijks de gratis nieuwsbrief in je email ontvangen! Een nieuwsbrief vol wetenswaardigheden voor mensen met (ernstig) astma. Meld je dan nu aan