Nieuws

Algemeen | 23 Dec 2020

Komt er een nieuwe Biological voor ernstig astma op de markt?

Dat is een vraag die we bij de VND ontvingen.
Het antwoord is ‘Er is inderdaad een nieuwe biological in ontwikkeling’.

Ontwikkeling geneesmiddel neemt jaren in beslag.

Voordat een nieuw geneesmiddel daadwerkelijk voorgeschreven kan worden door de arts is er al een heel traject aan vooraf gegaan. De ontdekking, ontwikkeling en op de markt brengen van een nieuw geneesmiddel kan namelijk jaren in beslag nemen.

Zodra het geneesmiddel voldoende vellig is om op mensen te worden getest, dan start een klinische studie.

De klinische studie bestaat uit 3 (a 4) fasen. Eerst wordt het geneesmiddel getest op gezonde vrijwilligers, daarna op kleine groep patiënten en in fase 3 wordt het getest op grotere groepen (soms duizenden) patiënten.

Het is op het einde van de Fase 3 studies dat de gezondheidsorganisaties de resultaten evalueren en beslissen of het middel wordt goedgekeurd.

Nieuwe biological in ontwikkeling.

Een nieuwe biological welke nu in een fase 3 studie zit is Tezepelumab. Volgens de literatuur werkt het middel op het stofje TSLP wat vrij aan het begin staat van de ontstekingsreactie (inflammatie). Ongeveer op het niveau van het slijmvlies waar de astmaprikkels het lichaam binnenkomen. Dat betekent dat dit middel waarschijnlijk een vrij breed werkingsgebied heeft op zo’n beetje alle vormen van onderliggende ontsteking, ook de niet-eosinofiele ontsteking dus.

Het duurt nog even voordat deze biological echt op de markt komt.

De Fase 3 studie moet eerst met goede resultaten worden afgerond. Daarna moet het medicijn nog worden geregistreerd (verwachting eind 2020) en goedgekeurd worden. Het duurt vaak nog een jaar na registratie voordat het veilig gebruikt mag worden (goedgekeurd is).

Citaat Gert-Jan Braunstahl, longarts:
‘Wij kijken reikhalzend uit naar dit middel omdat het een nieuwe groep ernstig astmapatiënten kan bedienen waar nu geen goede behandeloptie voor is.’

Marjo Poulissen

Ontvang de nieuwsbrief

Maandelijks de gratis nieuwsbrief in je email ontvangen! Een nieuwsbrief vol wetenswaardigheden voor mensen met (ernstig) astma. Meld je dan nu aan