Nieuws

Algemeen | 7 Feb 2022

Melding mogelijk leveringsprobleem verneveloplossing

Op 3 februari j.l. is bij Inspectie Gezondheidszorg en Jeugd van VWS een melding binnengekomen van een verwachte leveringsprobleem van de verneveloplossing van Salbutamol Teva 5 mg/ml verneveloplossing (registratienummer RVG 56751) en Ventolin 5 mg/ml verneveloplossing (registratienummer RVG 06676). Op dit moment is de voorraad onvoldoende om in de behoefte van patiënten te kunnen voorzien.

De inspectie heeft naar aanleiding van deze melding onderzoek gedaan naar de omvang en de eventuele gevolgen voor patiënten in Nederland. Hieruit blijkt dat het leveringsprobleem een geneesmiddeltekort oplevert.

Om dit tekort op te vangen is besloten dat er toestemming is verleend aan alle in Nederland gevestigde fabrikanten, groothandelaren en apotheekhoudenden om gebruik te maken van levering van een vergelijkbaar geregistreerde geneesmiddel vanuit andere landen (lidstaten). Dit geneesmiddel moet uit dezelfde werkzame stof, sterkte en toedieningsvorm bestaan.

Dit besluit is verleend tot en met 30 april 2022.

Klik hier voor het officiële besluit.

 

Wat betekent dit voor longpatiënten die dit geneesmiddel gebruiken in hun vernevelapparaat ?

Alleen als je een vernevelaar gebruikt met één van deze specifieke merken van het geneesmiddel kan het zijn dat je door dit besluit in de komende periode (t/m 30 april) een ander merk van dit geneesmiddel van de apotheek meekrijgt. Deze wisseling is wettelijk toegestaan door de melding van het tekort aan de inspectie.

De betrokken zorgverlener is verantwoordelijk voor een goede informatievoorziening richting zijn patiënten over dit besluit. Als je één van deze merken geneesmiddel gebruikt voor je vernevelaar laat je dan goed hierover informeren wat dit voor jouw persoonlijke situatie kan betekenen aan je apotheek of je huisarts/longarts.

 

 

Ontvang de nieuwsbrief

Maandelijks de gratis nieuwsbrief in je email ontvangen! Een nieuwsbrief vol wetenswaardigheden voor mensen met (ernstig) astma. Meld je dan nu aan