Nieuws

Algemeen | 14 Dec 2019

Theofylline (Theolair®) uit de handel, import vervangend middel nog steeds mogelijk met artsenverklaring

Sinds enige tijd zijn Theofylline (Theolair®) retard tab in de sterktes 175, 250 en 350 mg uit de handel.

Tot juli 2019, toen nog niet duidelijk was dat Theofylline (Theolair®) definitief uit de handel zou gaan, kon het vervangende middel theofylline middels zogenaamde generieke toestemming voor import, aan patiënten worden geleverd.

Sinds juli is dit echter niet meer mogelijk, en is (net als in 2017 en eerder) een aparte artsenverklaring nodig voor terhandstelling (meer hierover op https://www.igj.nl/zorgsectoren/geneesmiddelen/geneesmiddelen-zonder-handelsvergunning/leveren-op-artsenverklaring)

Verkeerde informatie aan patiënten

Sinds 1 juli bereiken ons verschillende berichten van longpatiënten, die van hun arts of apotheker te horen krijgen dat het ook vervangende middel voor Theofylline (Theolair®) helemaal niet meer beschikbaar is.

Dit klopt echter niet. Het middel wordt ook niet geschrapt van een lijst.

Wat wel het geval is: Vanaf juli moet het vervangende middel weer door middel van een aparte artsenverklaring uit het buitenland worden geïmporteerd.

De apotheek bestelt dit dan bij de Internationale Apotheek. U kunt de tabletten vervolgens bij uw eigen apotheek ophalen. De levertijd is twee tot zeven werkdagen.

Farmanco

Is uw arts of apotheker niet op de hoogte van het vervangende middel, wijs hem dan op de website van de apothekersorganisatie KNMP.

Extra kosten niet voor rekening patiënt

Het is apothekers die het vervangende middel importeren niet toegestaan de extra kosten die zij hiervoor maken in rekening te brengen bij de patiënt. In de praktijk gebeurt dit echter met enige regelmaat.  Zorgverzekeraars hebben ons laten weten dat de apotheek afspraken maakt met de zorgverzekeraar over het verrekenen van de kosten voor import.

Wil de apotheker de kosten wel in rekening te brengen bij de patiënt, dan kan deze een klacht indienen bij (eerst) zijn apotheek, (dan) de zorgverzekeraar en (3) de SKGE (Stichting Klachten en Geschillen Eerste lijn).

 

 

Ontvang de nieuwsbrief

Maandelijks de gratis nieuwsbrief in je email ontvangen! Een nieuwsbrief vol wetenswaardigheden voor mensen met (ernstig) astma. Meld je dan nu aan