Meer dan 4 op de 10 vrouwen met astma ontwikkelen door de jaren heen chronische obstructieve longziekte (COPD). Dat blijkt uit een rapport van Canadese wetenschappers. Hun resultaten staan in de Annals of the American Thoracic Society.
Dr. Teresa To van de Universiteit van Toronto en enkele collega’s onderzochten 4051 vrouwen met astma. Bijna de helft (1701) kreeg gemiddeld 14 jaar na gediagnosticeerd te zijn met astma, ook de diagnose COPD.
Overlapsyndroom
De dubbeldiagnose astma en COPD staat beter bekend als astma en COPD overlapsyndroom (ACOS). Volgens de onderzoekers bleken vrouwen met ACOS veel meer longaanvallen (exacerbaties), ziekenhuisopnames en een algeheel lagere kwaliteit van leven te hebben vergeleken met vrouwen die alleen astma of COPD hebben.
To: “Uit eerdere onderzoeken blijkt dat ACOS in de afgelopen jaren veel vaker bij vrouwen is geconstateerd en dat het sterftecijfer van de aandoening hoger ligt dan bij mannen. Dit laat zien dat dringend de risicofactoren in kaart moeten worden gebracht die geassocieerd zijn met ACOS om de gezondheid van vrouwen te verbeteren.”
De rol van roken
Onder die risicofactoren lijkt leefstijl de grootste rol te spelen, met name de leefstijlfactoren roken en obesitas. Vrouwen met een rookgeschiedenis van langer dan 5 jaar (een pak sigaretten per dag) ontwikkelden ACOS veel vaker dan degenen die minder of nooit sigaretten rookten.
ACOS had echter niet alleen invloed op rokers: 38% had namelijk nooit gerookt, maar kreeg toch met de aandoening te maken.
Overige risicofactoren
Factoren als opleidingsniveau en werkloosheid, die duiden op een lage sociaaleconomische status, bleken ook van invloed. Volgens de onderzoekers zouden die kunnen leiden tot een slechtere toegang tot zorg, onderbehandeling en een mindere therapietrouw. Deze factoren versterken bij elkaar de kans op het ontwikkelen van ACOS.
Preventiestrategieën
Om de precieze associatie te kunnen vastleggen is meer onderzoek nodig, zeggen de onderzoekers. Een ding waar ze in ieder geval hoopvol over zijn, is het feit dat de meeste van de geïdentificeerde risicofactoren aanpasbaar zijn. Het is dan ook zeer belangrijk dat er preventiestrategieën worden ontwikkeld die leiden tot een gezonde en actieve levensstijl. “De negatieve invloed van roken en obesitas op de gezondheid kan nog erger zijn voor mensen die al met astma of COPD leven. Deze preventiestrategieën zijn dus hard nodig”, besluit To.
Bron: Mijngezondheidsgids.nl
Maandelijks de gratis nieuwsbrief in je email ontvangen! Een nieuwsbrief vol wetenswaardigheden voor mensen met (ernstig) astma. Meld je dan nu aan